Louise Enhörning: Heron City

heron_city_press_1.jpg

april 2021

Louise Enhörning: Heron City

vernissage måndag 5 april kl. 9 - 10

Utställningen Heron City består av 42 fotografier som hänger tätt bredvid varandra på bakre väggen och en installation som pumpar runt vattnet som rinner på insidan av glaset.

- Inspirationen till vattenverket bottnar i ny forskning som visar att fåglarnas tårar liknar människornas. Vi vet också att människor och djur har olika verklighetsuppfattning, samtidigt har vi många biologiska likheter. Vattenverket är en metafor för en inblick i en annan värld. Heron City är ett interaktivt fotografi och en invit att fantisera kring begreppet verklighet, berättar Louise.

Bilderna är printade på bomullspapper och är så kallade cyanotyper. Det är framtagna analogt, i en framkallningsprocess som ger den distinkt blå tonen, cyanblå. Några som visas i utställningen är bemålade med akvarellfärg. Bilderna visar porträtt på leksaksdjur, närbilder på bilar, abstrakta hav och artificiell natur fotograferad på Disneyland i Kalifornien. Tillsammans utgör motiven en egen fantasivärld bakom det rinnande vattnet.  

Begreppet verklighet utforskas också i utställningen Exploria som visas 14 april - 16 maj på närbelägna Taverna Brilllo. Även det här projektet bottnar i samtida forskning kring djur och människors olika verklighetsuppfattning. Utställningen presenterar ett antal fotografier, några tagna med ELF-metoden.

ELF-metoden har utvecklats av forskare på biologiska intuitionen vid Lunds universitet. Louise har fotograferat med den nya kameratekniken som mäter ljus på ett helt nytt sätt och ger bilder som skapar andra verkligheter. Fotografierna kan visa ljus som inte når människans eller djurens medvetande, men som kan uppfattas emotionellt.


Louise Enhörning (f. 1976) bor och arbetar i Stockholm. Heron City är hennes andra projekt i det offentliga rummet under Coronapandemin. Sommaren 2020 visades fem stora bilder ur projektet Tomorrowland på Kulturtavlorna på Fältöverstens fasad vid Karlaplan.

Begreppet verklighet utforskas också i utställningen Exploria som visas på närbelägna Taverna Brilllo 14 april – 14 maj.  Även det här projektet bottnar i samtida forskning kring djur och människors olika verklighetsuppfattning. Utställningen presenterar ett antal fotografier, några tagna med ELF-metoden.

http://www.louiseenhorning.com/

Pressbild_Heron_City.jpg
Jenny Danielsson